Hírek

Hírek

Van valami a levegőben – allergia, asztma, copd a vírus idején

2020-05-15
Az asztmával, vagy légúti allergiával küzdők a jelenlegi járványügyi helyzetben fokozottan veszélyeztetettek. Az allergia szezon közeledtével számos kérdés felmerül az ilyenkor ajánlott gyógyszerekkel kapcsolatban: okoz-e függőséget? Veszélyezteti-e az immunrendszer ellenálló képességét? Dr. Ungár Anna, a Duna Medical Center tüdőgyógyásza összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.
Van valami a levegőben – allergia, asztma, copd a vírus idején

Ne féljünk az allergia elleni gyógyszerektől!

Az allergiás asztma és az allergiás orr-szemtünetek a nyár közeledtével egyre gyakoribbá válnak. Ezek többnyire fiatalokat érintő betegségek, és nagyon gyakran tapasztaljuk, hogy nem szívesen használnak vagy szednek gyógyszereket. Van, aki a mellékhatásoktól fél, mások attól, hogy hozzászokik a szervezetük ezekhez a szerekhez. Mindkét esetben el szoktuk oszlatni ezeket a félelmeket.

A lokálisan használt szteroidok, mint az orr spray-k és asztma elleni inhalációs szerek éppen azért olyan hatékonyak, mert célzottan, csak az orr vagy a kis hörgők nyálkahártyáin fejtik ki hatásukat, így akár önmagukban, vagy más szerekkel kombinálva, teljesen meg tudják szüntetni az allergiás gyulladást, és a szervezetet így megkíméljük a régi időkben adott szteroid-hormonok mellékhatásaitól.

Ezektől tehát nem szabad félni, mert évek vagy évtizedek alatt sem okoz mellékhatásokat.

A fenti kórképekben használt többi gyógyszer is biztonsággal adható, ha szükség van rájuk.

A tüdőgyógyászok tapasztalata azt mutatja, hogy évek-évtizedek múltán akár el is múlhat mindkét kórforma, végleg vagy átmenetileg, és ilyenkor teljesen el lehet hagyni a gyógyszereket. Hozzászokástól így tehát nem kell tartani.

A szteroidok rontják az ellenálló képességet?

A koronavírus-járvány kapcsán felértékelődnek a krónikus tüdőbetegségekkel élő páciensek gyakori kérdései ezekkel a gyógyszerekkel kapcsolatban: rontják-e a légutak ellenálló képességét, esetleg gyengíthetik-e az immunrendszert? Éppen ellenkezőleg,a nyálkahártyák - mind az orr-garat, mind a hörgők nyálkahártyáinak - gyulladása az, amely fogékonyabbá teszi a szervezetünket a fertőzésekre.

Ráadásul minden fertőzés tovább rontja a fennálló gyulladás lehetséges szövődményeit. Például egy egyszerű orrdugulás, ha nem kezeljük, olyan mértékű duzzanatot okoz az orrjáratokat borító nyálkahártyákon, hogy még a gyengébben fertőzőképes baktériumok is elkezdenek szaporodni az így elzárt területen, és úgynevezett ördögi kört hoznak létre: Még jobban eldugul az orr, és nem tud meggyógyulni. Elzáródhat az arcüregek vagy homloküregek kijárata, és arcüreggyulladás, homloküreg gyulladása alakulhat ki. Ez egyébként minden elhanyagolt légúti allergiás betegre érvényes, a mostani járványtól függetlenül.

 

A koronavírus és akik kifejezetten veszélyeztetettek

Az asztma, legyen az allergiás vagy nem allergiás, komoly kockázatot jelent a koronavírus-járvány szempontjából. Nekik az átlagosnál is fontosabb, hogy ne kapják el a fertőzést. De legalább ennyire fontos, hogy olyan jellegű és mennyiségű gyógyszert használjanak, ami panaszmentessé teszi őket, más szóval, ahogyan a tüdőgyógyász azt beállította, adott estben a szükségletnek megfelelően változtatva a dózisukat. Ez az alapelv most fokozottan érvényes.

A főként dohányosokat érintő idült légzőszervi kórképeket (krónikus hörghurut, COPD, stb.), melyek szintén nagyon elterjedt betegségek, ugyanennyire veszélyeztetett csoportnak kell tekinteni a járvány idején. Az asztmásokhoz hasonlóan, az ő beállított terápiájukat is ugyanilyen elvek szerint nagyon nagy odafigyeléssel kell folytatni, illetve változtatni vagy kiegészíteni, ha szükséges.

 

A Duna Medical Centernél lehetőség van távkonzultáció keretén belül gyógyszerek felírására, amennyiben orr vagy szemtüneteket okoz az allergia. A tüdőgyógyászati távkonzultációt abban az esetben is javasoljuk, ha az alapbetegségével és a járvány veszélyével összefüggő kérdéseire szeretne választ kapni.

Ha Ön asztmás vagy más krónikus tüdőbetegségben szenved, és korábban járt már intézményünkben, ahol írtak már fel gyógyszert Önnek, lehetőség van online receptfelírásra.

Tudjon meg többet a receptfelírásról!

Tudjon meg többet a távkonzultációról!

  

Ismerje meg tüdőgyógyászunkat:

Dr. Ungár Anna