Mammográfia 2D és 3D tomoszintézissel

Radiológiai diagnosztika

Mammográfia 2D és 3D tomoszintézissel

Mammográfia 2D és 3D tomoszintézissel A mammográfia az emlőben tapintható csomó és más panaszok esetén indokolt, 40 éves kor felett pedig rendszeres szűrővizsgálat ajánlott. Komolyabb előkészületet nem igényel a vizsgálat, de a korábbi leletet, annak képanyagát, esetleges mintavételi eredményeket szükséges magával hoznia a páciensnek.

A Duna Medical Centerben valamennyi emlőszűrés és diagnosztikai eljárás rendelkezésre áll, beleértve a legfontosabb emlőintervenciókat: aspirációs cytológia, core biopszia, sztereotaxiás vákuum asszisztált emlőbiopszia. Bizonyos határeseti elváltozások, daganatkezdemények vacuum asszisztált eltávolítását (papilláris, B3 léziók) altatás nélkül, ambulánsan elvégezzük.

Intézményünkben lehetőség van másodvélemény kérésére. Máshol észre nem vett emlőelváltozások keresése, elakadt kivizsgálás vagy eredménytelen, sikertelen, vagy nagyon bonyolult emlőbiopszia esetén lehetőség van személyes konzultációra, kiegészítő vizsgálatokra, mintavételre. Ehhez szükséges, hogy a páciens a korábbi más intézményben készült képanyagát és leleteit CD-n ill papír formátumban elhozza.

A Duna Medical Center radiológiája korszerű, csúcstechnológiát képviselő eszközökkel van felszerelve. Az eszközök minősége mellett a radiológus és a radiológiai szakasszisztensek szakértelme és tapasztalata is döntően befolyásolja a vizsgálatok értékelhetőségét. Mivel a Semmelweis Egyetem által akkreditált Oktatóközpont vagyunk, így az emlő licensz vizsgára készülő radiológusokat is tanítjuk. A mammográfiás vizsgálatok során pácienseinket ilyen specialista vizsgával és nagy tapasztalattal rendelkező, sokéves gyakorlatú emlő radiológus orvosok vizsgálják.

Szakképzett, tapasztalt türelmes és empatikus mammográfiás asszisztenseink kezeiben biztonságban vannak a hölgyek. Bátran jelentkezzen vizsgálatra akkor is, ha első mammográfiás vizsgálatára készül, vagy ha máshol szerzett negatív mammográfiás élménye volt.

Büszkék vagyunk rá, hogy a hazai mammográfiás asszisztensi tankönyvet a Duna Medical Center csapata írta.

Az amerikai és holland emlőszűrő program is az általunk használt Hologen - amerikai mammográfiás berendezésen alapul. A Duna Medical Center csúcstechnológiás radiológiai eszközeiről ide kattintva kaphat részletes információt: https://dunamedicalcenter.org/hirek/csucstechnologia-a-duna-medical-centerben

Mammográfia 2D és 3D tomoszintézissel / komplex emlődiagnosztika

A mammográfiai vizsgálat során a két emlőről minden esetben kétirányú 2D és 3D tomoszintézissel együtt készülnek a standard mammográfiás felvételek (4 kép). A készülék egyúttal szintetikus 2D képeket is készít, ami a daganatok felfedezését elősegíti.

Amennyiben az emlőben tisztázni való terület van, és a radiológus orvos úgy ítéli meg, kiegészítő mammográfiás felvételek készülhetnek, amelyek ingyenesek (a mammográfiás ár tartalmazza ezeket is). Intézményünkben nincs visszahívás és várakozás, az emlő kiegészítő ultrahang vizsgálata azonnal elvégezhető.

Figyelem! A röntgensugárzással való vizsgálatok abszolút ellenjavallata a terhesség, vagy annak gyanúja. A terhességről írásban kell nemlegesen nyilatkozni. Amennyiben a páciens bizonytalan abban, hogy várandós-e, akkor sem végezhető el a vizsgálat. A radiológiai asszisztens addig nem készítheti el a felvételt, amíg meg nem győződött arról, hogy elegendő információval rendelkezik egy esetleges terhességgel kapcsolatban. Természetesen a mammográfián dolgozó asszisztensek különösen ügyelnek a sugárterhelésre.

Milyen esetekben ajánljuk a vizsgálatot?

Panaszmentes nőknek szűrővizsgálataként ajánlott a mammográfia, valamint olyan esetekben, ha az emlőben korábban nem tapintható csomó, váladék, emlőbimbó behúzódás, gyulladás jelei, fájdalom jelent meg.

A rendszeres mammográfiás szűrővizsgálat a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően mindenkinek 40 éves kor felett évente ajánlott. Minél előbb kerül sor emlővizsgálatra és ismerjük fel a mellrákot, annál hatékonyabb lehet a kezelés. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a nők rendszeres szűrésen vegyenek részt.

Fiatalabb korban a radiológus orvos dönt ennek szükségességéről - életkortól és rizikófaktoroktól függően -, illetve a panaszok alapján. 


Hogyan lehet vizsgálatra jelentkezni?

Klinikánkon beutaló nélkül vehető igénybe a mammográfiás vizsgálat, telefonon előre egyeztetett időpontban.


Hogyan zajlik a komplex mammográfiás vizsgálat?

A vizsgálat 4 darab alapfelvételből áll, körülbelül 10 percet vesz ez igénybe.

Álló helyzetben (állapottól függően, ritkán ülve) speciális röntgen berendezéssel történik a felvételezés (klinikánkon 2D, 3D tomosynthesissel, azaz rétegképek készítésével).

A megfelelő képminőség érdekében az emlőkre szükséges erősségű nyomást fejtünk ki, mely enyhe kellemetlenségtől eltekintve nem mondható fájdalmasnak. A felvételeket a radiológus orvos áttekinti, ezt fizikális vizsgálat majd az emlők és mindkét hónalj ultrahangos vizsgálata követi.

Bizonyos, nem egyértelműen negatív esetekben szükségessé válhat kiegészítő speciális mammográfiás képek készítése, melyek pontosabban és részletgazdagabban ábrázolják az adott területet.

Érzékeny emlők esetén célszerű a mammográfiai vizsgálatot a menstruáció első napját követő első két hétre időzíteni, de ettől való eltérés sem befolyásolja a vizsgálat értékelhetőségét, minőségét, valamint az eredmény pontosságát. A menstruációhoz való igazodás csak a fenti kényelmi szempontok alapján mérlegelendő.

A vizsgálat előtt célszerű a bőrre került kozmetikumokat, krémeket, izzadás gátlókat eltávolítani.

A mammográfiás képalkotás alacsony energiájú ionizáló sugárzással történik, ezért a sugárkockázat elenyésző. A mammográfiás vizsgálatnak nincsenek mellékhatásai.


"Implantátumom van" - elvégezhető-e így a mammográfiás vizsgálat?

Az implantátumos mellről speciális, úgynevezett Eklund-felvételeket készítenek röntgen asszisztenseink. Ezzel a technikával az implantátumok nem kerülnek nyomás alá, csak az emlőállomány, illetve hónalji régió vizsgálatát teszik lehetővé. A vizsgálat nem jár nagyobb kellemetlenséggel, mint a hagyományos mammográfia.


Mikor kapok leletet?

Az összefoglaló mammográfiás leletet a vizsgálatot végző radiológus orvos az elkészült mammográfiás felvételek és az UH vizsgálat együttes értékelését követően azonnal átadja.

A mammográfiás képek digitális formában CD lemezen is igényelhetők, melyet kérünk előre jelezni. Azonban ezek a felvétel sorozatok otthoni PC-n nem tekinthetők meg, kimondottan orvosi felhasználásra alkalmas, nagy felbontású számítógépes munkaállomás képnézegetőjében nyithatók meg.


Vákuum excisio (a szövettani feldolgozást tartalmazza)

Vákuum-asszisztált excízió (bizonyos /B3/ emlő elváltozások ambuláns eltávolítása vákuum segítségével)

  

Vannak olyan emlő elváltozások, amelyek nem rosszindulatú daganatok (nem emlőrákok), de nem is teljesen jóindulatú folyamatok, emiatt ezeket teljesen el kell távolítani az emlőből.
Ennek oka, hogy ezek a határeseti (úgynevezett „B3”)
eltérések nem feltétlenül egyformák a teljes területükön, tehát lehet bennük rejtett rosszindulatú részlet, illetve ha nem kerülnek eltávolításra, a későbbiekben kialakulhat belőlük daganat.

Ezek az elváltozások leggyakrabban a papillaris léziók (papillómák), de több hasonló folyamat is ide tartozik (sugaras heg azaz radial scar, atípusos ductalis hyperplasia azaz ADH, AIDEP, FEA, mucokele-szerű léziók, klasszikus lobularis neoplasia, stb.)

A vákuum-asszisztált excízió a legmodernebb úgynevezett „minimál-invazív” beavatkozás, amit az országban egyedül a Duna Medical Centerben végzünk.

A műtétekkel szemben itt nincs szükség altatásra, nem kell befeküdni a kórházba, és nem marad hegvonal sem az emlőn.

 

A beavatkozás menete:

Ultrahang vagy mammográfiás célzással, hanyatt- vagy oldalfekvő helyzetben, helyi érzéstelenítésben (altatás nélkül) történik a beavatkozás, amelynek időtartama kb. 20 perc. A megelőző előkészítés, célzás, és bekötözés összesen kb. egy órát vesz igénybe. Nem kell fájdalomra készülni, legfeljebb apró kellemetlenséget érezhet a beteg.

A beavatkozást ambulánsan végezzük, utána a beteg eltávozhat. A szövettani lelet 5-10 munkanapon belül készül el, eredményét személyesen a beavatkozást végző orvos adja át, és elmagyarázza a további esetleges tennivalókat.


Dr. Bende Hedvig
Dr. Bende Hedvig
Radiológus
Dr. Forrai Gábor
Dr. Forrai Gábor
Radiológus
Dr. Gruber Ágnes Anna
Dr. Gruber Ágnes Anna
Radiológus
Dr. Kovács Eszter
Dr. Kovács Eszter
Radiológus
Dr. Steinbach Márta Emília
Dr. Steinbach Márta Emília
Radiológus
Dr. Szomják Anett
Dr. Szomják Anett
Radiológus
Dr. Bende Hedvig
Dr. Bende Hedvig
Radiológus
Dr. Forrai Gábor
Dr. Forrai Gábor
Radiológus
Dr. Gruber Ágnes Anna
Dr. Gruber Ágnes Anna
Radiológus
Dr. Kovács Eszter
Dr. Kovács Eszter
Radiológus
Dr. Steinbach Márta Emília
Dr. Steinbach Márta Emília
Radiológus
Dr. Szomják Anett
Dr. Szomják Anett
Radiológus
Szakorvosok böngészése

Árak
  • Komplex emlővizsgálat, emlőszűrés: digitális alacsony dózisú mammográfia 3 dimenziós tomoszintézissel + emlő és hónalji ultrahang vizsgálata orvosilag indokolt esetben elasztográfiával + orvosi fizikális vizsgálat
    66 000 Ft
  • Sztereotaxiás emlőbiopszia, 3 dimenziós, vákuum asszisztált (a szövettani feldolgozást tartalmazza)
    454 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek