Hírek

Hírek

1-es típusú cukorbetegség

2017-02-14
A cukorbetegség az inzulin teljes vagy részleges hiányával járó krónikus betegség, ami kezelés nélkül kórosan magas vércukorszintet eredményez. A diabétesz nem gyógyítható, de megfelelő életmóddal és kezeléssel karban tartható, szövődményeinek előrehaladása megelőzhető vagy lassítható. A 2-es típusú diabétesz kezdeti stádiumában még visszafordítható lehet.
1-es típusú cukorbetegség

Gyorslinkek a témával kapcsolatos cikkeinkhez:

2-es típusú cukorbetegség

Terhességi cukorbetegség

Diagnózis

Szövődmények

Utánkövetés

Diabétesz kisokos

 

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, mely bár nem gyógyítható, azonban megfelelő életmóddal és kezeléssel karban tartható, szövődményei megelőzhetőek vagy jelentkezésük ideje későbbi életkorra tolható ki. Éppen ezért kritikus jelentőségű a megfelelő terápia alkalmazása. A betegség jellemzője, hogy az immunrendszer megtámadja hasnyálmirigy (pancreas) inzulintermelő sejtjeit. A károsodás következtében a hasnyálmirigy nem képes többé inzulint termelni, ezért a betegeknek mindennapos inzulinadagolás szükséges a túléléshez. Ez történhet injekciók vagy inzulinpumpa segítségével.

A felnőtt cukorbetegek mintegy 10%-a tartozik az 1-es típusba. Az 1-es típusú cukorbetegség bármely életkorban jelentkezhet, de az esetek nagy többségében 40 éves kor előtt kezdődik. Különösen gyakori a gyermekkori megjelenése (9-14 éves korban). Az ún. késői kezdetű autoimmun diabétesz felnőtteknél (LADA- latent autoimmune diabetes of adults) a betegség egy ritkább formája, melyet gyakran - helytelenül - 2-es típusú diabéteszként diagnosztizálnak.

 

Az inzulin és hatásai, hiányának tünetei

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei általában gyorsan alakulnak ki, gyermekkori megjelenés esetén napokon vagy heteken belül, felnőttkori kezdet esetén néhány hónap leforgása alatt. A felfedezés időpontjában általában egyéb súlyos tünetek is megjelennek: jelentkezhet erős hányás és jellemző a folyamatos, nagyon mély lélegzetvétel. Ez súlyos állapotot tükröz (diabéteszes ketoacidózis), mely azonnali kórházi ellátást igényel. A megfelelő diagnózis és kezelés elmaradása esetén súlyos egészségügyi károsodások léphetnek fel, mely akár halálos kimenetelű kómával is végződhet. Ez az állapot azért alakul ki, mert inzulin hiányában a zsírszövetekből zsírsavak szabadulnak fel, melyeket a máj átalakít ketontestekké. Ezek a molekulák kétarcúak, hiszen egyfelől energiával szolgálnak az éhező sejtek számára, másrészről savas természetük miatt a vérünket is savas irányba tolják el (ezt hívjuk acidózisnak). Ezen felül az állapot részjelensége a súlyos kiszáradás is.

 

Okai

A diabétesz 1-es típusa nem függ össze az életmóddal. Az orvostudomány ez idáig még nem fedte fel az inzulintermelő hasnyálmirigy sejtek károsodásának pontos okát és mechanizmusát, de azt sejtjük, hogy a test immunrendszerének genetikailag meghatározott (vagyis öröklődő) hibája miatt megtámadja és elpusztítja ezeket a sejteket, amit feltehetőleg egy külső kiváltó ok (pl. vírusfertőzés) indít el. Tehát a betegség kialakulása összetett, szerepet játszik benne az immunrendszer genetikailag meghatározott kóros működése és egy kiváltó ok, ami beindítja a betegséget (pl. vírus). Így ha egy közeli rokona (szülő, testvér) e betegségben szenved, az átlag népességhez viszonyítva Önnek 12-szer nagyobb esélye van, hogy szintén 1-es típusú cukorbeteg legyen. 

Kezelés

Az 1-es típusú diabétesz gyógyíthatatlan, de jól kezelhető betegség. A terápia célja a normál vércukorszint (normoglikémia) állandó fenntartása és ez által a tünetek, a betegség által okozott szervi károsodások minimalizálása.

Ha Önnél cukorbetegséget diagnosztizálnak, háziorvosa diabetológushoz utalja, aki segíteni fog megérteni a betegség természetét és kezelésének lehetséges módjait. A rendszeres kontroll vizsgálatok alkalmával követi az Ön állapotát és figyel a cukorbetegség okozta szövődmények kialakulására.

Az 1-es típusú diabéteszben a szervezet képtelen az inzulin termelésére, így ennek rendszeres pótlása jelenti a terápiát. Számos inzulinkészítmény van forgalomban, melyek eltérő felszívódási sebességgel és hatástartammal rendelkeznek. Ezen készítmények megfelelő adagja és kombinációja kulcsfontosságú, így beállítását érdemes diabetológus szakorvosra bízni. Az inzulin szájon át adagolva gyorsan lebomlik a gyomorban és ilyen formában nem tud a véráramba kerülni, ezért más úton kell a szervezetbe juttatni. Kiváló megoldás erre a bőr alá történő adagolás injekciós tű segítségével. A diabetológus szakorvos és a diabetológus szakasszisztens mindenben igyekszik megkönnyíteni Ön számára a fent említett beavatkozásoz való hozzászokást. Segítséget kaphat az öninjekciózás megtanulásában, az inzulin tárolásának és a használt injekciós tűk eltávolításának módjával kapcsolatban. A legtöbb beteg napi 2-4 alkalommal szorul inzulin injekcióra.

Az inzulinpumpa egy másik módja az inzulin szervezetbe juttatásának. Ez egy kártyapakli méretű kis szerkezet, amihez vékony cső kapcsolódik, melynek végén tű található, amit a bőr alá szúrnak. Leggyakrabban a hason rögzítik, de akár a csípőre, karra, vagy a farpofára is tehető. Az inzulin adagolása így folyamatos, mértékét a vércukorszint szerint használója állíthatja be. Így nem szüksége öninjekciózást végezni. Az inzulinpumpát bárki használhatja, de általában azoknak 1-es típusú cukorbetegeknek ajánlott, akiknél a hagyományos inzulinadagolás mellett gyakran jelentkezik túl alacsony vércukorszint (hipoglikémia).

 

Egyéb kezelési módok

A cukorbetegség növeli a rizikót a szív- és érrendszeri betegségek (ischaemiás szívbetegség, szívinfarktus, agyi érbetegség/stroke) és a vesebetegség kialakulására. A rizikó csökkentése érdekében az alábbi gyógyszereket írhatja fel kezelőorvosa:

  • vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (vagy antihipertenzív szerek), melyek mérséklik a vérnyomást. A vérnyomáscsökkentők közül ACE-gátlók (angiotenzin konvertáló enzim-gátlók), mint pl. az analapril, lisinopril, ramipril kerülhetnek alkalmazásra, ha Önnél a diabéteszes vesebetegség korai tünetei jelentkeznek, ami a vizeletben megjelenő albumin által diagnosztizálható. Ha korán észrevesszük és kezeljük, visszafordítható lehet.
  • sztatinok, melyek csökkentik a vérben lévő koleszterint és ezáltal az érelmeszesedést
  • alacsony dózisú aszpirinkezelés, mely a vérlemezkék összecsapódásának gátlásával segíthet megelőzni a szívinfarktust és a stroke-ot

 

Vércukorszint önmonitorozása

Ha saját maga méri vércukorszintjét, akkor a mérés azt mutatja meg, hogy az ellenőrzés pillanatában mennyi a vér aktuális cukorszintje. Ezt naponta akár többször is ellenőrizheti, mely segítségével képet kap arról, hogy az étkezések, a fizikai aktivitás és a cukorbetegségre szedett gyógyszerei miként befolyásolják vércukorszintjét.

Jegyezze fel az értékeket, mert az információ értékes kezelőorvosa számára a kezelés optimalizálásában. Emeli a vércukorszintet, ha a szervezetet valamilyen stresszhatás éri (pl. fertőzés, láz). Emellett alkoholbevitel, egyéb gyógyszerek szedése, nők esetén a menstruációs ciklus hormonális változásai is a vércukorszint változását eredményezhetik.

A vércukormérő eszköz egy kisméretű, hordozható szerkezet, melyhez ujjszúró eszközt is mellékelnek. Az ujjbegy megszúrása után megjelenő vércseppből mérhető a vércukorszint. Nem mindegy, hol szúrunk: érdemes az ujjbegy szélét és nem a közepét célozni. E kis készülék segítségével mind a túl alacsony, mind a túl magas vércukorértékek megmérhetők. A gép a mért vércukorszintet millimol/liter (mmol/l) mértékegységben írja ki. A normálérték 4-6 mmol/l között van étkezés előtt (prepranidiálisan) és 8mmol/l alatt húzódik két órával étkezés után (posztprandiálisan), habár ezek az értékek személyről-személyre változhatnak.

 

Olvasson többet a diabéteszről az egyes gombokra kattintva!

2-es típusú cukorbetegség

Terhességi cukorbetegség

Diagnózis

Szövődmények

Utánkövetés

Diabétesz kisokos

 

Bármilyen kérdés esetén foglaljon időpontot, és keresse diabetológusainkat:

Dr. Karádi István

Dr. Nádas Judit