Hírek

Hírek

Szövődmények

2017-02-15
A cukorbetegség megfelelő kezelés hiányában számos egészségügyi problémához vezethet. A magas vércukorszint – ami tüneteket ugyan nem okoz – hosszú távon az egész szervezetre káros hatással lehet. A magas vércukorszint károsítja az ereket, az idegeket és a szerveket.
Szövődmények

Gyorslinkek a témával kapcsolatos cikkeinkhez:

1-es típusú cukorbetegség

2-es típusú cukorbetegség

Terhességi cukorbetegség

Diagnózis

Utánkövetés

Diabétesz kisokos

 

Szívbetegség és stroke

Magyarosan sztrók: valamely agyterület vérellátásának kritikus mértékben történő csökkenése, mely az idegsejtek pusztulásával jár. Ha önnek diabétesze van, 5-ször nagyobb az esélye koszorúér-betegségre vagy stroke kialakulására. Hogy miért? A hosszan fennálló, nem megfelelően kontrollált magas vércukorszint növeli az érelmeszesedés (ateroszklerózis) valószínűségét. Ezáltal az erek fala megkeményedik, a vér áramlásának útja beszűkül. Így már nem nehéz elképzelni, hogy miért okozhat anginát (erős, tompa és szorító fájdalom a mellkasban; a szív ereinek összeszűkülése miatti csökkent véráramlás következtében a szív nem kap megfelelő energia- és oxigén ellátást), szívinfarktust és stroke-ot (utóbbi két esetben a véráramlás teljesen elzáródhat, melynek eredménye a szövetek elhalása).

 

Idegkárosodás

A magas vércukorszint károsíthatja az idegeket tápláló apró vérereket. A perifériás idegrendszer (az agyon és a gerincvelőn kívül eső idegrendszer) károsodása ún. perifériás neuropátiához vezet. Ez okozhat szúró, égő vagy bizsergő érzést, mely típusos helyei a lábujjak, lábfej, kézujjak, de a törzs felé is terjedhet. Ezen kívül jelentkezhet végtagzsibbadás, előrehaladott esetekben a láb fekélyes betegsége is. Gyakori az emésztőrendszer idegeinek sérülése is, ekkor hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedés következhet be. A neuropátia a húgyúti- és nemi szerveket is érintheti, ekkor vizeletürítési zavarok jelentkeznek, a hólyagban maradt vizelet pang, ami kedvez a fertőzések kialakulásának. A férfi nemi szervi érintettség impotenciát okozhat.

 

Diabéteszes retinopátia

A szemünkben található retina sejtjei felelősek a fény érzékeléséért, látásunkért. A látás folyamata igen energiaigényes folyamat, a retina sejtjeinek folyamatos vérellátásra van szükségük, hogy elegendő tápanyaghoz és oxigénhez jussanak. Az ideghártya érhálózatát a magas vércukorszint ugyancsak károsítja, így nem jut elég tápanyag és oxigén a sejtekhez, valamint a károsodott erekből folyadék, néha vér is kiléphet. Ezért fontos a normál vércukorszint folyamatos optimális szinten tartása és rendszeres szemészeti ellenőrzés. Előrehaladott esetekben a retinopátia lézeres módszerrel kezelhető, melynek során a lézerrel a retina kórosan elváltozott területeit „elégetik” (koagulálják). Így az épen maradt területek vérellátása javul, a vérzések, összenövések veszélye csökken. Fontos, hogy ezáltal a további súlyosbodás lassítható csupán, az eredeti látásélesség már nem nyerhető vissza.

Olvasson többet erről szóló cikkünkben!

 

Vesebetegség (diabéteszes nefropátia)

Diabétesz esetén a vesében lévő apró erek a fenti mechanizmusok alapján szintén károsodnak. A diabéteszes nefropátiában általában hipertónia, vagyis magasvérnyomás-betegség jelentkezik, amit feltétlenül szükséges kezelni. Súlyos esetben a kórkép krónikus veseelégtelenségbe torkollhat, ami életet veszélyeztető állapot, hiszen a vese nem képes kiválasztani a vérben felhalmozódott káros anyagokat és hormontermelő funkcióját ellátni. Ilyenkor a beteg vesepótló kezelésre (dialízis), vagy vesetranszplantációra szorul.

 

Diabéteszes láb

Cukorbetegség során az idegek sérülése miatt bizonyos területeken az érzékelés funkciója kieshet. Így a beteg nem érzi, ha beüti a lábát vagy egyéb kisebb sérüléseket szenved. Ehhez hozzáadódik a vérkeringés csökkenése, amik együttesen a láb fekélyesedéséhez vezetnek. A fekély lényege a szövetek felszínének elhalása, mely szövethiányt hoz létre az érintett területen. A fekélyek nehezen gyógyulnak, és ha mégis elmúlnak, hamar kiújulhatnak. A fekély az életkilátásokat és az életminőséget rontó állapot, mely az egész szervezet számára súlyos fertőzésforrást jelenthet. Ezért ajánlatos a láb naponta elvégzett önvizsgálata és az észlelt változások jelzése a kezelőorvos felé. 

Szexuális zavarok

A cukorbetegségben szenvedő férfiakat érintő betegség, kialakulásának valószínűségét a dohányzás tovább fokozza. Az erek és idegek károsodása erekciós zavarokhoz vezethet, ami gyógyszeresen kezelhető. Diabéteszes nők panaszai lehetnek:

 • libidócsökkenés
 • a szex által nyújtott öröm csökkenése
 • hüvelyszárazság
 • csökkent orgazmus-készség
 • fájdalom szex közben

A fenti tünetek szintén kezelhetők, melyben az urológus illetve a nőgyógyász szakorvos segíthet.

 

Vetélés, koraszülés, fejlődési rendellenességek

A cukorbeteg várandósoknak emelkedett kockázattal kell számolniuk. Ezért nagyon fontos, hogy már a terhesség tervezésekor konzultáljon szülész-nőgyógyász szakorvosával és diabetológusával is! A terhesség során különösen fontos a normális vércukorszint fenntartása!

 

Szájelváltozások

A diabétesz szájban jelentkező tünetei a szájszárazság, a csökkent nyáltermelés, az ínyduzzanat, melyek következtében a szájnyálkahártya fertőzések kockázata fokozott. Mindezek mellé a magas vércukorszintnek köszönhetően sebgyógyulási- és csontosodási zavar társulhat. A fentiek követekeztében az alábbi betegségek kockázata fokozott:

 • fogínygyulladás – gingivitis
 • fogszuvasodás – caries
 • fogágygyulladás – parodontitis
 • a szájnyálkahártya és a nyelv gyulladásai: gombák okozta gyulladások (ált. candida albicans okozza), bakteriális fertőzések
 • fogágyelfajulás – parodontózis
 • rákmegelőző állapotok

 

Magasvérnyomás-betegség (hypertonia, hipertónia)

A 2-es típusú cukorbetegek több mint kétharmada hipertóniás, de az 1-es típusúban szenvedőket is érinti. Hipertóniáról akkor beszélünk, ha a vérnyomás három különböző alkalommal nyugalomban mérve eléri vagy meghaladja a 140/90 Hgmm-es értéket. A magas vércukorszint és a diabéteszhez társuló zsíranyagcsere zavar okozta fokozott érelmeszesedési esély miatt a cukorbetegeknél a hosszú távú célérték életkortól függetlenül 130/80 Hgmm alatti. Sőt, ha vesekárosodás is fennáll, az értéknek 120/75 Hgmm-nél alacsonyabbnak kell lennie, hiszen ez jelenti a minimális kockázatot a további szövődmények előfordulására. Néhány Hgmm is számít, hosszú távon akár életet is menthet!

 

Hipoglikémia (túl alacsony vércukor érték)

Ha Ön 2-es típusú cukorbeteg és inzulinkezelést vagy egyes diabéteszben használatos tablettákat kap, időnként hipoglikémáis epizódokat tapasztalhat (köznyelvben használatos a „hipózás ” kifejezés is). Az enyhe hipoglikémia tünetei lehetnek a remegés, izzadás, gyengeség, éhségérzet, hányinger, zavartság, mely állapotot könnyedén oldhatja, ha eszik vagy iszik valamilyen gyorsan felszívódó cukortartalmú ételt (pl. szőlőcukor) vagy italt (pl. 100%-os gyümölcslevek, szörpök). Ezután pedig ajánlott összetett szénhidrátok fogyasztása (pl. müzliszelet, szendvics vagy gyümölcs), melyek hosszabb távon biztosítják a vércukorszint fenntartását. Az esetek nagy többségében ezek hatására a vércukorszint rendeződik, jóllehet, több órába is telhet a folyamat. Ha Önnek súlyos hipoglikémiája van, aluszékonyságot, zavartságot érezhet, ami akár eszméletvesztéssel is végződhet. Ha ez bekövetkezik, az állapot izomba adott glukagon injekcióval (1-es típusú cukorbetegek esetében) vagy intravénás glükóz tartalmú infúzióval orvosolható. A glukagon egy hormon, mely szintén a hasnyálmirigyben termelődik és az inzulinnal ellentétes irányba változtatja a vércukorszintet, vagyis emeli azt, hiszen hatására a májból glükóz szabadul fel. Diabetológusa sok hasznos tanáccsal láthatja el, hogy hipoglikémia esetén pontosan mi a teendő.

 

Olvasson többet a diabéteszről az alábbi gombokra kattintva!

1-es típusú cukorbetegség

2-es típusú cukorbetegség

Terhességi cukorbetegség

Diagnózis

Utánkövetés

Diabétesz kisokos

Bármilyen kérdés esetén foglaljon időpontot, és keresse diabetológusainkat:

Dr. Karádi István

Dr. Nádas Judit