Hírek

Hírek

Diagnózis

2017-02-15
A korai diagnózis és a kezelés korai megkezdése létfontosságú! Ha bármilyen, a cukorbetegséggel kapcsolatos tünetet észlel, forduljon háziorvosához, aki a cikkünkben szereplő vizsgálatokat rendelheti el Önnél!
Diagnózis

Gyorslinkek a témával kapcsolatos cikkeinkhez:

1-es típusú cukorbetegség

2-es típusú cukorbetegség

Terhességi cukorbetegség

Diagnózis

Szövődmények

Utánkövetés

 

Vércukorvizsgálat: A vénás vérből mért vércukor eredmény mértékegysége millimól/liter (mmol/l). Diabéteszre utal, ha a nap bármely szakában mért vércukor 11,1 mmol/l feletti értéket mutat. Reggel, éhgyomorra (vagyis 10 órás koplalás után) is tanácsos meghatározni az éhomi vércukorszintet a fent említett módszer segítségével. Diabéteszben ez az érték 7 mmol/l felett van, így a cukorbetegség diagnózisa felállítható.

 

Vizeletvizsgálat: A vizelet normál esetben nem tartalmaz glükózt. Ha az Ön vizeletében cukrot találnak, a glükozuria (cukor ürítése a vizelettel) diagnózisa felállítható, ami – kevés kivételtől eltekintve – a diabétesz meglétének bizonyítéka.

 

OGTT: Az orális glükóz tolerancia teszt (a köznyelvben „cukorterhelés ” néven ismeretes) megmutatja, ha szervezetének gondot okoz a cukor feldolgozása. Az OGTT vizsgálat emelkedett éhomi vércukorszint vagy valamilyen kockázati tényező fennállása esetén javasolt. A teszt elvégzése előtt 8-12 órás éhezés és bizonyos gyógyszerek elhagyása szükséges. Első lépésként vért fognak venni Öntől, melyből a laborban meghatározzák a vércukor szintjét. Ez követően az lesz a feladata, hogy megigyon egy pohár vízben feloldott, 75 gramm glükózt tartalmazó oldatot, ami sokszor nem könnyű, hiszen a cukoroldat nagyon édes. Ezt enyhítheti, ha pár csepp frissen facsart citromlevet tesz hozzá. A vércukorszint újbóli meghatározása érdekében 120 perc elteltével is vért fognak venni Öntől. Fontos, hogy a vizsgálat 2 órás időtartama alatt a lehető legkevesebb testmozgást végezzen, hiszen az befolyásolhatja az eredményt. Javasoljuk, hogy vigyen magával egy érdekes könyvet vagy újságot, esetleg hallgasson zenét egy kényelmes fotelban ülve. A teszt kimutatja, ha Önnek IFG-je (increased fasting glucose, magyarul emelkedett éhgyomri vércukor érték), IGT-je (increased glucose tolerance, magyarul csökkent glükóz tolerancia), vagy diabétesze van.

Egy nem cukorbeteg személy vércukor értékei a következőek lesznek (normál glükóz tolerancia):

  • éhgyomri vércukor: ≤ 6 mmol/l
  • vércukor terhelés utáni 2 órás értek: <7,8 mmol/l

IFG diagnózisa kimondható, ha:

  • éhgyomri vércukor: 6,1­6,9 mmol/l
  • vércukor terhelés utáni 2 órás értek: <7,8 mmol/l

IGT áll fenn a következő értékek esetén:

  • éhgyomri vércukor: 6-7 mmol/l
  • vércukor terhelés utáni 2 órás értek: 7,8-11 mmol/l

A diabétesz diagnózisa kimondható a következő vércukor szintek esetén:

  • éhgyomri vércukor: >7 mmol/l
  • vércukor terhelés utáni 2 órás értek: >11 mmol/l

 

HbA1c vérből történő kimutatása: A HbA1c (ejtsd: hemoglobin-á-egy-cé), vagyis glikozilált hemoglobin megmutatja, hogy a vérünk vörösvértestjeiben az oxigént szállító hemoglobin molekulához a cukor milyen mértékben kötődik. Minél magasabb a vércukorszint és minél hosszabb ideig áll fent ez az emelkedett érték, annál több hemoglobin alegység köt cukrot. Mivel a vörösvértestek életideje nagyjából 90 nap, ezért a vizsgálat az utóbbi 2-3 hónap átlagos vércukor értékeit tükrözi. A teszt egy hagyományos vérvétel keretében zajlik. A HbA1c mérése nem csak diagnózis felállítására, de a betegség utánkövetésére is nagyszerűen használható. Cukorbetegek gondozásakor évente 2-4 alkalommal ajánlott a HbA1c mérése. Az egészségeseknél a HbA1c értéke 4-6% között van. 6-6,4% közötti érték a prediabétesz-, 6,5% feletti érték a diabétesz diagnózisát támasztja alá. Cukorbetegség esetén a betegeknél egyéni HbA1c célérték határozunk meg, mely 6-8% között mozog. Diabéteszes kismamáknak már a várandósság tervezésekor lehetőség szerint 6% alá kell csökkenteniük a HbA1c értekét, amit a várandósság végéig ajánlatos fenn is tartani.

Fontos megérteni, hogy a HbA1c nem egyezik meg azzal a vércukorszinttel, amelyet otthon ellenőriz! Az alábbi táblázatban láthatóak azok az átlagos önellenőrzéssel mért vércukorértékek, amelyek megfelelnek a HbA1c-vizsgálat eredményeinek. Ha a HbA1c értéke 7%, azt jelenti, hogy vércukorszintjének 2-3 havi átlaga 8,2 mmol/l volt. Ajánlott szigorúan odafigyelnie rá, hogy vércukorszintje a lehető legközelebb legyen a célértékhez a gondozás során, hiszen ez által számos egészségkárosodást elkerülhet vagy azok bekövetkeztét későbbi életkorra tolhatja ki.

HbA1c érték %

Átlagos vércukorszint
mmol/l

14,0

21,1

13,0

19,3

12,0

17,4

11,0

15,6

10,0

13,7

9,0

11,9

8,0

10,0

7,0

8,2

6,0

6,3

5,0

4,7

4,0

2,6

 

Egyéb laborvizsgálatok

  • A ketontestek (például béta-hydroxylbutirát, acetoacetát, aceton) felszaporodnak a vérben és a vizelettel is ürülnek: Ez azért történik, mert a szervezet glükóz hiányában ezen anyagok termelésével próbál energiához jutni.
  • C-peptid: A C-peptid az inzulin termelésekor azzal megegyező mértékben szabadul fel a hasnyálmirigyből. A C-peptid mérése segít elkülöníteni az 1-es típusú diabéteszt (abszolút inzulinhiány: C-peptid alacsony vagy hiányzik) a 2-es típustól (inzulinrezisztencia: C-peptid magas).

 

Olvasson többet a diabéteszről az alábbi gombokra kattintva!

1-es típusú cukorbetegség

2-es típusú cukorbetegség

Terhességi cukorbetegség

Szövődmények

Utánkövetés

Diabétesz kisokos

 

Bármilyen kérdés esetén foglaljon időpontot, és keresse diabetológusainkat:

Dr. Karádi István

Dr. Nádas Judit