Hírek

Hírek

Terhességi/gesztrációs diabétesz

2017-02-13
A gesztációs diabétesz terhesség során jelentkezik, általában a második vagy a harmadik trimeszterben. Fontos kritériumai, hogy a terhesség előtt nem állt fent cukorbetegség és a szülés után ez az állapot megszűnik.
Terhességi/gesztrációs diabétesz

Gyorslinkek a témával kapcsolatos cikkeinkhez:

1-es típusú cukorbetegség

2-es típusú cukorbetegség

Diabétesz kisokos

Diagnózis

Szövődmények

Utánkövetés

Okai

A terhességi cukorbetegség kialakulásának oka, hogy a placenta (vagyis méhlepény) által termelt hormonok és az inzulinbontó enzim együttesen csökkentik az inzulin hatását a sejtekre, igy inzulinrezisztenciát okoznak. A hasnyálmirigy ezt megpróbálja több inzulin termelésével ellensúlyozni. Ha erre nem képes, a vércukorszint magas marad étkezés után, ami terhességi diabéteszhez vezet.

 

Tünetek

A gesztációs diabétesz általában nem jár feltűnő tünetekkel. Az esetek döntő többségében a várandósok nem is sejtik, hogy érintettek, míg a szűrés során fény nem derül rá. Egyes esetekben a vércukorszint nagymértékű megemelkedése okozhat panaszokat, így:

 • szomjúságot
 • az átlagosnál gyakoribb vizeletürítést
 • szájszárazságot
 • kimerültséget.

A felsorolt tünetek a terhesség természetes velejárói is lehetnek, így ha a fenti tüneteket észleli, feltétlenül ossza meg nőgyógyászával!

 

Diagnózis

A terhességi diabéteszt általában a 24-28. heti OGTT (orális glükóz tolerancia teszt, közismert nevén cukorterhelés) szűrés alkalmával diagnosztizálják. A vizsgálat alkalmával 10 órás éhezést követően (reggel, éhgyomorra kell érkezni) 75 g glükózt kell elfogyasztani egy pohár vízben feloldva. A páciens vércukorszintjét még a glükóz elfogyasztása előtt megmérik vénás vérminta segítségével, és ha ez az ún. éhomi (vagyis éhgyomri) vércukorszint már 7 mmol/liter felett van, a gesztációs diabétesz diagnózisa felállítható. Ha ez az érték 7 mmol/liter alatt van, a cukoroldat elfogyasztása szükséges, amit 120 perc elteltével ismételt vérvétel követ. Ha ezúttal a vércukor érték 7,8 mmol/liter vagy efelett van, a terhességi diabétesz diagnózisa kimondható. Nincs szükség tesztre a betegség megállapításhoz, ha bármely időpontban mért (ún. random) vércukor érték 2 alkalommal is 11 mmol/l felett van.

Egyes kockázati tényezők fennállása esetén az OGTT vizsgálatot érdemes korábban, a terhesség 16-18. hetében elvégezni. Ilyen kockázati faktorok lehetnek:

 • az anya 30 évnél idősebb
 • túlsúly esetén
 • cukorbetegség előfordulása a családban
 • szülészeti előzményben előforduló habituális (vagyis visszatérő, spontán) vetélés, koraszülés, terhességi cukorbetegség, preeclampsia (magasvérnyomással és fehérjevizeléssel járó terhességi kórkép), ismétlődő genitális (cukorbetegségben gyakoriak a Candida gomba fajok)- és húgyúti fertőzések (vesemedence-gyulladás, hólyaggyulladás), > 4000 grammos újszülött, fejlődési rendellenességgel született magzat.
 • jelen terhesség ikerterhesség, vagy szövődmények állnak fent, mint például: cukor megjelenése a vizeletben, polyhidramnion (túl sok magzatvíz), fejlődési rendellenesség, a terhességi kornak megfelelőnél nagyobb magzati súly.
 • A magzat lombikbébi kezelés (vagyis IVF= in vitro fertilizáció) eredményeképpen fogant.

Ha a korai OGTT vizsgálat negatív eredményt hoz, akkor is érdemes megismételni azt a 24-28. és a 30-32. héten is.

 

Kezelés

A terhességi diabéteszt fontos folyamatosan figyelemmel követni és kezelni. Ezáltal a terhesség problémamentesen folyhat le mind az édesanya, mind a magzat számára. Az egészséges életmód, az orvosa által ajánlott diéta, a rendszeres, könnyű testmozgás elég lehet a betegség visszaszorításához. Ha ezek nem bizonyulnak elégségesnek, inzulinkezelés indítása szükséges!

 

Szövődmények

A nem megfelelő kezelés szövődményeket okozhat.

Gyakori anyai szövődmények:

 • preeclampsia (magasvérnyomással és fehérjevizeléssel járó terhességi kórkép)
 • a nagy magzati méretek miatt a szülés elhúzódhat, komplikációk léphetnek fel, ami miatt sokszor császármetszésre kerül sor
 • fertőzések

Gyakori magzati szövődmények:

 • polyhidramnion (túl sok magzatvíz), mely korszüléshez és szülés közben fellépő komplikációkhoz vezethet
 • koraszülés: a magzat az ideálisnál hamarabb, a 37. hét betöltése előtt születik meg
 • diabéteszes fötopátia: az újszülött életét veszélyeztető kórkép, melynek jellemzője a nagy születési súly és az újszülött inzulin-cukorháztartási zavara

Fontos kiemelni, hogy a későbbi élet során mind az édesanyának, mind a magzatnak nagyobb kockázata van a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására! Az elkövetkezendő várandósság(ok) során nagy az esélye a gesztációs diabétesz újbóli kialakulásának, ezért már a terhesség tervezésekor konzultáljon kezelőorvosával!

 

Utánkövetés

A rendszeres, otthon végzett, napi hatszori vércukormérés (6 pontos vércukor profil vizsgálat) szükséges lehet. Ennek rendje: a három fő étkezés előtt és után 1 órával ujjbegyből vett minta segítségével nézzük az aktuális vércukor koncentrációt. E módszer segítségével követhető az édesanya állapota, eredményei alapján a kezelés a iránya változtatható.

HbA1c vérből történő kimutatása: 3 havonta esedékes elvégezni, értékét terhesség során 6% alatt ajánlott tartani!

A gesztációs diabétesz az esetek többségében elmúlik a szülés után. Ennek bizonyítására a szülést követő harmadik napon egy 4 pontos vércukorprofil vizsgálatot végzünk. Ha ennek eredménye kedvező, akkor a 6. héten ismét OGTT vizsgálatot rendelünk el. A szoptatás befejeztével a cukorterheléses vizsgálat megismételhető. Tünetmentesség esetén is ajánlott az éves gyakorisággal elvégzett cukorterheléses vizsgálat!

 

Olvasson többet a diabéteszről!

1-es típusú cukorbetegség

2-es típusú cukorbetegség

Diabétesz kisokos

Diagnózis

Szövődmények

Utánkövetés

 

Bármilyen kérdés esetén foglaljon időpontot, és keresse diabetológusainkat:

Dr. Karádi István

Dr. Nádas Judit