Hírek

Hírek

Gyors felépülés, minimális törésveszély

2019-02-28
Csípőprotézis műtét - gyors felépüléssel.
Gyors felépülés, minimális törésveszély

Intézményünkben törekszünk arra, hogy minél előbb lábra álljon a beteg, ezért már korán elkezdjük a mobilizációt: gyógytornászunk már pár órával a műtétet követően felkeresi betegeinket, hogy azt követően naponta személyre szabottan foglalkozzon velük. Ez a trombózis kockázatát is csökkenti, és a felépülés is gyorsabb. Általában 2-3 nap múlva a beteg jó általános állapotban, 2 könyökmankóval biztonságosan tud távozni otthonába. Ezen kívül a Duna Medical Centerben rutinszerűen alkamazzuk a gyorsított rehabilitácios protokoll lépéseit, beleértve a műtét előtti gondos és részletes tájékoztatást, információ adását a műtét körüli teendőkről, eseményekről, a műtét napján való kórházi felvételt, a gondos fájdalom- és vérzéscsillapítást a műtét alatt és utáni időszakban, úgynevezett minél kevesebb opioid anesztéziát, local infiltrációs technikát, drain nélküli sebészi technikát, korai mobilizációt, támogatott hazabocsátást.

Így a Duna Medical Centerben a betegeink a lehető leggyorsabb rehabilitációban részesülhetnek Magyarországon, amihez a lágyrészkímélő és biztonságos hátulsó feltárás is nagyban hozzá tud járulni. 

Egy gyors rehabilitációjú csípőprotézis műtéten átesett páciensünk lépcsőzik - a műtétet követő 2. napon:

Ugyanaz a páciens, két héttel a műtét után már teraszunkon sétál:

A feltárás módja - előlről, hátulról vagy oldalról?

A csípőprotézisek kapcsán sokat lehet hallani különböző műtéti feltárások előnyeiről és hátrányairól, legutóbb pedig a Magyar Ortopéd Társaság és Szakmai Kollégium adott ki szakmai állásfoglalást. Sok csípőprotézis műtétre várakozó beteg próbál eligazodni az interneten található és ismerősöktől hallott, sokszor ellentmondásos információk alapján. 

 

Az elülső feltárás mellett érvelők szerint a korai műtét utáni felépülés gyorsabb, így a beteg hamarabb távozik a kórházból az otthonába, és hamarabb el tudja látni mindennapi teendőit. Az elülső feltárásnál a láthatóság nem annyira jó: egy izmosabb, túlsúlyosabb beteget technikailag sokkal nehezebb megoperálni és nagyobb a műtét alatti csonttörés veszélye is, csontritkulásos betegek esetében. Gyakran speciális műtéti asztal szükséges az elülső feltárás korrekt kivitelezéséhez, és a végtag megfelelő pozíciójának biztosításához. Számos tanulmány szerint elülső feltárás során nagyobb a műtét során észlelt vérzés, így nagyobb a veszélye annak, hogy a beteg vérátömlesztést kapjon a műtét után. Egy bőrideg sérülése is gyakrabban fordulhat elő ennél a feltárásnál, mely a comb oldalsó-elülső területét látja el.

 

A hátsó feltárás leginkább a nyugati országokban terjedt el, mivel így könnyebben és jobban feltárható a csípőízület, ezáltal minden anatómiailag fontos részlet jobban látható még az asszisztáló orvos számára is. Ezen kívül ezzel a módszerrel nem sértik meg a főbb mozgató izmokat sem, és a gyors rehabilitáció itt is ugyanúgy elérhető, biztosított. Hátsó feltárásból szinte bárkit meg lehet operálni, attól függetlenül, hogy a beteg izmosabb, túlsúlyosabb, vagy ha éppen a csontminősége gyengébb, esetleg csontritkulása van. Ez a feltárási mód már több évtizede kiemelkedő betegbiztonsági mutatókkal jeleskedik.

 

Magyarországon a legtöbb csípőprotézis műtétet oldalsó feltárással végzik. Ennek során a medence járás közbeni stabilitásában legfontosabb szerepet játszó, a csípő oldalán elhelyezkedő izomcsoportot (gluteusokat) választják le az izületről. Ennél a műtéti típusnál lehet a leghosszabb az átlagos felépülési időszak.

Fontos tudni, hogy a műtétet követő hatodik héttől már eltűnnek az egyes feltárásból eredő különbségek!

Elülső vagy hátulsó csípőízületi feltárás: a törésveszély a különbség!

Egy rangos szakmai folyóiratban, a Bone and Joint Journal-ban jelent meg egy tanulmány, amely összehasonlította a hátulsó és az elülső csípőízületi feltárás előnyeit, hátrányait az Egyesült Királyságban. 448 beteget vizsgáltak, akik úgynevezett gyorsított rehabilitációs protokollban vettek részt. 265 beteg elülső, míg 183 beteg hátulsó feltáráson keresztül esett át csípőízületi protézis beültetésen. 

Az eredmények nem mutattak különbséget az átlagos ápolási időben, fájdalomban sem a műtét napján, sem pedig a műtét utáni első, második, harmadik napon a két csoport között. Illetve a betegeket hasonló időben tudták a legkorábban mobilizálni, és a fertőzés vagy diszlokáció előfordulásában sem jelentkeztek eltérések. Ahogy az újraoperálások előfordulásában és a 28 napon belül ismételt kórházi kezelésben sem.

Az egyetlen jelentős különbség a protézis körüli csonttörések előfordulásában mutatkozott: az elülső csípőízületi műtéten átesett betegeknél a csonttörés előfordulása kifejezetten magasabb volt. 

Forrás: Malek, I. A., Royce, G., Bhatti, S. U., Whittaker, J. P., Phillips, S. P., Wilson, I. R. B., … Starks, I. (2016). A comparison between the direct anterior and posterior approaches for total hip arthroplasty. The Bone & Joint Journal, 98-B(6), 754–760

Fertőzés: Megálljt parancsolunk a kórokozóknak

A műtét és az azt követő gondozás kritikus eleme a fertőzések elkerülése. Intézményünkben eddig még nem dokumentáltunk kórházi fertőzést, és a továbbiakban is mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt minél tovább fenntartsuk, betartva a rendelkezéseket, melyeket szigorúan ellenőrzünk. Amellett, hogy orvosaink és az ápolóink fokozottan ügyelnek a higiéniára, a legmodernebb kézhigiénés elvek betartásával, pácienseink érdekében az angliai előírásoknak megfelelően minden nagy-ízületi protézis műtét előtt MRSA szűrést végzünk (orrból és a lágyékhajlat bőréről kis pálcikával mintát veszünk, és mikrobiológiai tenyésztésre küldjük), így tovább csökkentjük esetleges fertőzések kockázatát. 

Ami a legfontosabb: Tudja, hogy mi vár Önre!

A csípő- és térdprotézis műtétek komoly beavatkozásnak számítanak. A Duna Medical Centerben nagy hangsúlyt helyezünk a műtétet megelőző részletes tájékoztatásra, hiszen pontosan ismernie kell, hogy mi vár önre a műtét előtt és alatt, valamint a rehabilitáció során. A beavatkozás elvégzésének a feltétele, hogy még a műtét előtt minden kérdésére választ kapjon. Olvassa el ezeket az alábbira kattintva:

https://dunamedicalcenter.org/hirek/csipo-vagy-terdprotezis-mutetje-lesz-ezt-a-20-kerdest-batran-tegye-fel-orvosanak

Ismerje meg ortopéd sebészeinket:

Dr. Bálint Lehel

Dr. Molnár Péter

Dr. Pataki Attila

Sikeres csípőprotézis műtéten átesett pácienseink

Műtőből a szószékre

A gyors „alkatrészcserének” köszönhetően újra teljes gőzzel robog a pesterzsébeti református gyülekezet motorja: Takaró Tamás csípőprotézis műtétje után hat nappal már ismét istentiszteleten vett részt, egy héttel később már bottal járt, a harmadik héten pedig segítség nélkül állt újra szószéken, a gyülekezet legnagyobb meglepetésére és örömére!

Olvasson tovább!

Futóból páciens

Páciensünk hosszútávfutóként hozzászokott a fizikai próbatételekhez, ám az idővel egyre fokozódó csípőfájdalom miatt már kétszer is meggondolt minden egyes lépést. Így, amikor megtudta, hogy az előrehaladott csípőkopás miatt csípőprotézisre van szüksége, inkább megkönnyebbült. A kutatóként dolgozó Saághy Elam Ágnes – hivatásához hűen – megvizsgált minden lehetőséget és végül a Duna Medical Center és Dr. Hegedűs Zsolt mellett tette le voksát. Most, néhány hónappal a műtét után biztos abban, hogy a lehető legjobb döntést hozta.

Olvasson tovább!

Fejest ugarni a Dunába - interjú Dr. Hegedűs Zsolttal

10 év alatt sokfajta műtétet végzett a legújabb technikákkal, nagyon nagy számban és kiemelkedő minőségi mutatókkal – vallja, hogy ez az, amit egy műteni szerető ortopéd sebész álmodhat. „Visszatérőként” hiszi, hogy nagyon sok minden változott az országban, de ez nem elég: azt szeretné, ha az orvosok, egészségügyi szolgáltatók eredményei itthon is pontosan mérhetőek lennének. Ennek elindítására Dr. Hegedűs Zsolt ortopéd sebész most talán a legjobb helyen van. 

Olvasson tovább!

Pácienseink mondták - Dr. Hegedűs Zsoltról

  • "Maximálisan megbízom benne."
  • "A legjobb orvos, akivel valaha dolgunk volt."
  • "Kiváló szakember, empatikus, igazi orvos, nagy szakmai biztonsággal és tudással rendelkezik."

Az első lépések

A Duna Medical Centerben kiemelt figyelmet fordítunk pácienseink minden igényére. Amennyiben már rendelkezik diagnózissal, de szívesen konzultálna egy ortopéd sebésszel, most kedvezményes lehetőséget biztosítunk másodvélemény kérésre. Az árainkról itt tájékozódhat:

https://dunamedicalcenter.org/szolgaltatasok/mutetek/ortopediai-mutetek

Bejelentkezés

Időpontot foglalhat intézményünkben telefonon a +36 (1) 790 7070-es telefonszámon, vagy honlapunkon.