Nőgyógyászati műtétek

Nőgyógyászati műtétek

Nőgyógyászati műtétek A nőgyógyászat a női nemi szervek megbetegedéseivel, illetve azok kezelésével foglalkozó szakterület. Bizonyos nőgyógyászati problémák csak sebészeti úton kezelhetőek. A nőgyógyászati műtéteket minden esetben szakorvosi vizsgálat előzi meg, indokolt esetben pedig további laboratóriumi és képalkotó eljárások is. A rendszeres nőgyógyászati szűrés elengedhetetlen a sokszor tünetmentes elváltozások diagnosztizálásához. Ezen nőgyógyászati problémák korai felismerése a hatékony kezelés fontos feltétele.

Kérjük, a lenyíló menülistából válassza ki azt a területet, amelyhez az Ön problémája kapcsolódik, és kattintson a további részletekért!

A nőgyógyászati műtétek típusai:

A nőgyógyászati műtétek – a probléma típusától függően - különböző műtéti módokon valósíthatók meg. Vannak, amelyek elvégezhetők kis behatolási kapun vagy testnyíláson keresztül egy optikai eszköz, az endoszkóp segítségével, ami lehetővé teszi a sebészet testbeni helyszínének megfigyelését egy kamerán keresztül. A kamera által felfogott kép egy monitorra kerül kivetítésre. Emellett pedig vannak bizonyos nőgyógyászati problémák, amelyek nyitott hasi műtétet igényelnek. A különböző nőgyógyászati beavatkozásokat mindig vizsgálatokkal egybekötött nőgyógyászati szakorvosi konzultáció előzi meg. Ennek során a nőgyógyász a felállított diagnózis alapján javasolja – amennyiben a gyógyszeres kezelés nem elegendő - a műtéti megoldást. Ha altatásban végzendő műtétre kerül sor, akkor a műtétet megelőzően szükséges egy aneszteziológus szakorvosi konzultáció, leggyakrabban a vérvétel, mellkas röntgen és EKG eredményének ismeretében.

Laparoszkópos műtétek

A laparoszkópiás műtétek az endoszkópia azon ágát jelentik, amelyek során a hasüregben történnek a terápiás beavatkozások.

A műtét során a speciális eszközök a néhány centiméteres bemetszéseken át a hasüregbe vezethetők, és a sebész a bevezetett kamera és fényforrás segítségével tájékozódik. Az eljárás előnye, hogy a hasmetszés általi műtétekhez képest kisebb műtéti megterhelést jelent, így jellemző rá

 • a szebb kozmetikai eredmény (kisméretű, alig észrevehető sebhelyek),
 • a műtét utáni csekélyebb fájdalom és vérzés,
 • a hegesedés alacsonyabb gyakorisága és mértéke, valamint
 • lerövidül a kórházi tartózkodás ideje és gyorsabb a felépülés.

Alkalmazható például a ciszták eltávolításakor, méhen kívüli terhesség műtéti megoldásakor vagy a petefészek, petevezeték, méh, myoma eltávolítása során.

Hogyan zajlik egy laparoszkópos műtét?

A laparoszkópos műtéteket altatásban végzik és általában a beavatkozást követő néhány napon belül, sőt, egyes esetekben már aznap haza lehet menni a kórházból.

A felkészülés

A laparoszkópos műtét típusától függően, az azt megelőző 6-12 órában nem szabad ételt és italt fogyasztani. Ha a beteg véralvadásgátló szereket (pl. aszpirin, warfarin) szed, azokat általában egy pár nappal a műtét előtt el kell hagyni, hogy az operáció során elkerüljük a nagyobb mérvű vérzést. Amennyiben dohányzik, javasolt annak elhagyása a műtét előtti és után néhány hétben, hiszen a dohányfüstből a szervezetbe jutó anyagok gátolják a sebgyógyulást és hajlamosítanak egyes szövődmények, például fertőzések kialakulására.

A beavatkozás menete

Laparoszkópos műtét során a sebész néhány, 1-2 cm átmérőjű bemetszést ejt a hasfalon. Az első bemetszésen keresztül egy csövet vezet a hasüregbe, melyen keresztül szén-dioxid gázzal fújja fel a hasüreget. Ez kiváló átláthatóságot és a szervekhez jobb hozzáférhetőséget biztosít a műtét során.

A hasüreg felfújását követően kamerát és speciális laparoszkópos műtéti eszközöket vezetünk a hasüregbe. A kamera képe egy monitorra vetül ki, miáltal a sebész pontosan látja a műtendő területet. A kisméretű laparoszkópos eszközök segítségével pedig a talált elváltozások műtéti megoldása azon nyomban kivitelezhető.

A felépülés

Az altatásból ébredve álmosságot, szédülést és émelygést érezhet, melyek az altatószerek ismert és gyakran előforduló mellékhatásai, amik általában hamar meg is szűnnek.

A műtét után megfigyelés alatt tartjuk betegeinket, legalább addig, amíg az első vizelet megjelenik és a páciens képes enni és inni.

Néhány órás megfigyelést követően –ha már jó a beteg közérzete- egy nővér részletesen elmondja és megmutatja a seb tisztántartásának mikéntjét. Varratszedésre és kontrollvizsgálatra általában 6-10 nappal a műtétet követően kell visszajönni.

A műtétet követő pár napban a bemetszések körül jelentkező diszkomfort, fájdalom normális jelenség és az orvos utasítása szerint szedett fájdalomcsillapító gyógyszerekkel (pl. ibuprofén tartalmú készítmények) enyhíthető vagy akár meg is szüntethető. Az altatáskor használatos lélegeztető tubus nyomán néhány napig a torokban kaparó érzés jelentkezhet.

A hasüreg felfúvására használt gáz egy része a hasüregben maradhat, ami puffadást, görcsöket, vállba sugárzó fájdalmat okozhat. A fenti panaszok miatt nem kell aggódnia, hiszen semmiféle károsodást nem okoznak a szervezetben és általában egy napon belül megszűnnek (a bennmaradó gáz ennyi idő alatt szívódik fel).

A műtétet követő napokban, hetekben fáradtnak és kimerültnek érezheti magát, hiszen a felépülés folyamata sok energiát felemészt. Naponta többször tartson szünetet, pihenjen, ha fáradtnak érzi magát. Munkájához is csak akkor térjen vissza, ha már elég erősnek érzi magát.


Hiszteroszkópos (méhtükrözéses) műtétek

A hiszteroszkópia az endoszkópia méhüreget vizsgáló ága. A beavatkozás során egy apró méretű optikai eszközt vezetünk fel a hüvelyen majd a méhnyak-csatornán keresztül a méhüregbe, így megbízható információk nyerhetők a méhen belüli elváltozásokról, illetve a méh alaki elváltozásairól.

A beavatkozás egynapos sebészeti eljárás keretén belül, altatásban vagy bódításban is elvégezhető.

A hiszteroszkóp segítségével olyan speciális műszereket is fel tudunk juttatni a méhbe, melyekkel fájdalommentesen vehetünk szövetmintát daganat gyanúja esetén, és elvégezhetők kisebb beavatkozások is, úgy mint polipok, miómák, vagy a méhnyálkahártya eltávolítása.

Hogyan zajlik egy hiszteroszkópos műtét?

A hiszteroszkópia, vagyis méhtükrözés egy olyan nőgyógyászati beavatkozás, mely által a méh ürege tüzetesen átvizsgálható és a talált elváltozás(ok) egy időben történő megoldására is lehetőség nyílik.

A vizsgálat egy speciális eszköz segítségével (hiszteroszkóp) történik, mely egy vékony, hosszú fémeszköz, aminek a végén egy kamera és fényforrás található. A kamera által felvett kép egy monitorra vetül ki, mely segítségével az orvos tökéletes képet kap a méh üregéről, faláról.

A méhtükrözés nagy előnye, hogy nincs szükség vágásra a méh üregébe való bejutás érdekében, hiszen a hiszteroszkóp a hüvelyen és a méhszájon keresztül kerül bevezetésre. Egyes esetekben azonban –a talált elváltozás függvényében kiterjesztjük a műtétet laparoszkópia (hastükrözés) vagy laparotómia (hasmetszés) segítségével a kórkép lehető legtökéletesebb műtéti megoldása érdekében. Ezen lehetőségről a pácienseket minden esetben előre, személyre szabottan tájékoztatjuk és beleegyezését kérjük.

Pontosan mire is lehet alkalmazni a hiszteroszkópiát?

 • Különböző tünetek, panaszok okának felderítésére, mint például: erős menstruációs vérzés, szokatlan hüvelyi vérzés, menopauzát követő hüvelyi vérzés, alhasi/kismedencei fájdalom, ismételt vetélés, teherbeesési nehézségek.
 • Egyes kórállapotok diagnosztizálására: mióma, polip (melyek a méh jóindulatú daganatai).
 • A talált elváltozások kezelésére: polipok, miómagöbök, elmozdult fogamzásgátló spirál eltávolítása; méhüregi összenövések (más néven adhézió vagy hegszövet, mely képes a menstruáció kimaradását és meddőséget okozni) oldása.

A méhtükrözés közelítőleg ugyanazon esetekben használatos, mint a curettage (egészségügyi küret/méhkaparás), de ma már előnyben részesítjük a hiszteroszkópos modern technikát, hiszen ez esetben egy kamera segíti a biztos diagnózisalkotást és a kezelés pontossága által csökkenti a szövődmények előfordulásának gyakoriságát.

Hogyan történik a méhtükrözés?

A hiszteroszkópos beavatkozásokra általában egynapos ellátás keretében kerül sor, tehát utána nem szükséges a kórházban éjszakázni.

Az eljárás során általában nincs szükség altatásra vagy gerincközeli érzéstelenítésre, csupán a méhnyak injekcióval történő helyi érzéstelenítésére. Ha a diagnosztikus eljárás mellett terápiás beavatkozásra is sor kerül, az esetben altatásra is szükség van.

A méhtükrözés alatt:

 • a beavatkozás során a páciens egy –a nőgyógyászati vizsgálószékhez hasonló- műtőasztalon fekszik
 • a hüvelyt egy ún. spekulum (vagy más néven kacsa) segítségével tárjuk fel, ugyan úgy, mint egy nőgyógyászati vizsgálat alkalmával szokás, pl. rákszűrés miatti mintavétel során
 • a hiszteroszkópot a hüvelyen és a méhnyakon át a méh üregébe vezetjük, majd vízzel töltjük fel a tisztább kép nyerése érdekében
 • a kamera által a monitorra közvetített kép segítségével tüzetesen végigvizsgáljuk a méh üregét, falát
 • az esetlegesen talált elváltozásokat egy időben kezeljük is, ilyen esetben szintén a hüvelyen és a méhnyakon keresztül vezetünk be finom sebészeti eszközöket, melyek segítségével eltávolíthatók a miómagöbök, polipok, stb.

A diagnosztikus méhtükrözés általában nem tart tovább 10 percnél, amennyiben pedig kezelésre is szükség van, nagyjából 30 percet szokott igénybe venni.

Egyes esetekben mintát is veszünk a talált elváltozásból, ezt nevezzük biopsziának. Az eltávolított szövetmintát szövettani vizsgálatra küldjük, miáltal a diagnózis pontossága tovább növelhető.

A beavatkozás során menstruációs fájdalomhoz, görcsökhöz hasonló érzés előfordul, ám ennél nagyobb fájdalomra nem kell számítania. A műtét előtt bevett fájdalomcsillapító (pl. paracetamol) segíthet a kellemetlen érzés kiküszöbölésében.

A műtétet követően rövid megfigyelés után, panaszmentesség esetén hazatérhet otthonába. A szokásos napi aktivitáshoz akár már aznap visszatérhet a páciens, ha helyi érzéstelenítést alkalmaztak, amennyiben pedig altatásra került sor, úgy 1-2 napos pihenés javasolt.

Előkészítés a beavatkozásra

A méhtükrözés előtti napokban/hetekben a következőkre célszerű odafigyelnie:

 • A beavatkozás előtt néhány vizsgálat szükséges, miáltal felmérjük, hogy a páciens alkalmas-e a hiszteroszkópia elvégzésére –mint például vérvizsgálat és terhességi teszt.
 • Használjon megbízható fogamzásgátló eszközöket, hiszen a méhtükrözés terhesség alatt nem végezhető el.
 • Ajánlott a dohányzás elhagyása, főként, ha a beavatkozás altatásban történik majd, hiszen ezáltal csökkenthető az altatásból adódó kockázat.
 • Polipeltávolítás előtt általában gyógyszeres kezelés szükséges a polipok méretének csökkentése érdekében.
 • Amennyiben a beavatkozásra altatásban kerül sor, a megelőző 8-12 órában nem szabad enni-inni. Amennyiben érzéstelenítés nélkül vagy helyi érzéstelenítést alkalmazásával történik a beavatkozás, ugyanúgy ehet-ihat, mint normál esetben szokott.

Mik lehetnek a hiszteroszkópia lehetséges szövődményei?

A méhtükrözés általánosságban egy nagyon biztonságos eljárás –de bármely orvosi procedúrához hasonlóan- lehetnek szövődményei, mint például:

 • Méhfali sérülés: a legnagyobb szakértelemmel végzett beavatkozás ellenére is nagyon ritkán előfordulhat; antibiotikummal vagy sebészi varratokkal ellátható.
 • Méhszájsérülés: szintén nagyon ritkán fordul elő és egyszerűen, a sérülés bekövetkeztekor helyrehozható.
 • Nagymérvű vérzés a beavatkozás közben vagy után: általában altatásban végzett műtét közben bekövetkező, nagyon ritka szövődmény, melyet gyógyszeresen vagy műtéti úton tudunk kezelni. Nagyon ritka esetekben, csillapíthatatlan vérzés esetén méheltávolításra lehet szükség.
 • Fertőzés, gyulladás a méh üregében: bűzös hüvelyi folyással, lázzal és vérzéssel járhat, kezelése antibiotikummal történik.
 • Szédülés: 200 esetből 1-szer fordul elő azon nők körében, akik esetében érzéstelenítés nélkül vagy helyi érzéstelenítésben hajtjuk végre a beavatkozást.

Hogyan zajlik a felépülés folyamata?

Hazatérést követően legalább aznap pihenés javallott, ha altatásban zajlott a műtét, úgy a következő 24 órában nem szabad gépjárművet vezetni és alkoholt fogyasztani. Ilyen esetben a legjobb, ha egy hozzátartozó vagy barát az elkövetkezendő 24 órában –amíg az altatószerek hatása teljes mértékben elmúlik- a beteggel marad.

A felépülés alatt a következőket tapasztalhatja:

 • menstruációs görcs-szerű fájdalom: általában pár napon belül elmúlik, addig is fájdalomcsillapító gyógyszert szedhet orvosa utasítása szerint (pl. paracetamol vagy ibuprofén tartalmú készítményeket)
 • pecsételő vagy ennél kissé nagyobb mennyiségű vérzés: általában 7-10 napig tarthat, felléptekor tampon helyett –a méh fertőzésének megakadályozása érdekében- betét használata javasolt

A fenti tünetek előfordulása a beavatkozás ismert velejárói. Az alábbi panaszok felléptekor azonban minél hamarabb forduljon kezelőorvosához:

 • fájdalomcsillapítókra nem múló, erős fájdalom
 • nagymérvű vérzés, mely a menstruációs vérzésnél erősebb és/vagy gyakori betétcserét igényel
 • a hüvelyből friss, világos piros vér és/vagy nagy mennyiségű véralvadék ürülése
 • kellemetlen szagú hüvelyi folyás
 • 38°C feletti láz

A munkába való visszatérés ideje egyénileg változó, mindenki érzi a saját határait és szükségleteit. Van, aki méhtükrözést követően már a következő nap visszatér a mindennapi ritmushoz, de egyeseknek pár nap pihenésre van szüksége, különösképp igaz ez, amennyiben polipok vagy miómagöbök együttes eltávolításával járó műtét és/vagy altatás is történt.

Általánosságban elmondhatók a következők:

 • a beavatkozást követően –amint azt a beteg kívánja- rögtön lehet enni és inni, habár először könnyen emészthető ételek fogyasztása ajánlott
 • akár már aznap zuhanyozhat, de az ülőfürdőt néhány napig el kell kerülni
 • a beavatkozást követő egy héten belül nem ajánlott a szexuális együttlét, a fertőzés elkerülése érdekében

Amennyiben szövettani vizsgálat is készült a műtét során levett szövetekből, annak eredménye néhány héten belül érkezik meg. Ezen lelet alapján beszélheti meg kezelőorvosával a további teendőket.


Nyitott hasi műtétek

A problémák bizonyos köre nyitott hasi műtét elvégzését teszi szükségessé.

Dr. Artner Attila
Dr. Artner Attila
Nőgyógyász
Dr. Bencsik András
Dr. Bencsik András
Szülész-nőgyógyász - csak operáló orvos
Dr. Diker Binyamin
Dr. Diker Binyamin
Nőgyógyász
Dr. Gerő György
Dr. Gerő György
Nőgyógyász
Dr. Hartman Gábor
Dr. Hartman Gábor
Szülész-nőgyógyász
Dr. Krasznai István
Dr. Krasznai István
Szülész-nőgyógyász
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Nőgyógyász, Onkológus
Dr. Mészáros László
Dr. Mészáros László
Nőgyógyász
Dr. Molnár-G. Béla
Dr. Molnár-G. Béla
Nőgyógyász
Dr. Novák Zoltán
Dr. Novák Zoltán
Nőgyógyász - csak operáló orvos
Dr. Orbán László György
Dr. Orbán László György
Nőgyógyász, Onkológus - Csak operáló orvos
Dr. Ruttner Zoltán
Dr. Ruttner Zoltán
Nőgyógyász
Dr. Sobel Gábor Balázs
Dr. Sobel Gábor Balázs
Nőgyógyász - csak operáló orvos
Dr. Szakács Zoltán
Dr. Szakács Zoltán
Nőgyógyász
Dr. Tarnai László
Dr. Tarnai László
Nőgyógyász - csak operáló orvos
Dr. Telek Tamás
Dr. Telek Tamás
Szülész-nőgyógyász
Dr. Tóth Károly Sándor
Dr. Tóth Károly Sándor
Nőgyógyász
Dr. Vermes Gábor
Dr. Vermes Gábor
Nőgyógyász - csak operáló orvos
Prof. Dr. Ungár László
Prof. Dr. Ungár László
Nőgyógyász, Onkológus
Dr. Artner Attila
Dr. Artner Attila
Nőgyógyász
Dr. Bencsik András
Dr. Bencsik András
Szülész-nőgyógyász - csak operáló orvos
Dr. Diker Binyamin
Dr. Diker Binyamin
Nőgyógyász
Dr. Gerő György
Dr. Gerő György
Nőgyógyász
Dr. Hartman Gábor
Dr. Hartman Gábor
Szülész-nőgyógyász
Dr. Krasznai István
Dr. Krasznai István
Szülész-nőgyógyász
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Nőgyógyász, Onkológus
Dr. Mészáros László
Dr. Mészáros László
Nőgyógyász
Dr. Molnár-G. Béla
Dr. Molnár-G. Béla
Nőgyógyász
Dr. Novák Zoltán
Dr. Novák Zoltán
Nőgyógyász - csak operáló orvos
Dr. Orbán László György
Dr. Orbán László György
Nőgyógyász, Onkológus - Csak operáló orvos
Dr. Ruttner Zoltán
Dr. Ruttner Zoltán
Nőgyógyász
Dr. Sobel Gábor Balázs
Dr. Sobel Gábor Balázs
Nőgyógyász - csak operáló orvos
Dr. Szakács Zoltán
Dr. Szakács Zoltán
Nőgyógyász
Dr. Tarnai László
Dr. Tarnai László
Nőgyógyász - csak operáló orvos
Dr. Telek Tamás
Dr. Telek Tamás
Szülész-nőgyógyász
Dr. Tóth Károly Sándor
Dr. Tóth Károly Sándor
Nőgyógyász
Dr. Vermes Gábor
Dr. Vermes Gábor
Nőgyógyász - csak operáló orvos
Prof. Dr. Ungár László
Prof. Dr. Ungár László
Nőgyógyász, Onkológus
Szakorvosok böngészése