Hírek

Hírek

Diabéteszes retinopátia

2017-01-27
A diabéteszes retinopátia a cukorbetegség szövődménye és a magas vércukorszint retinakárosító hatásának következménye. A retina a szem legbelső rétege, mely elengedhetetlen a látáshoz, így a diabéteszes retinopátia felismerésének és kezelésének elmaradása akár vaksághoz is vezethet. Cikkünkből megtudhatja, mire érdemes odafigyelnie és milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre.
Diabéteszes retinopátia

A diabéteszes retinopátia, mely már a látást veszélyezteti, általában 8-10 évvel a betegség kezdete után jelentkezik. A kockázat minimalizálása érdekében a cukorbeteg pácienseknek ajánlott törekedni az alábbiakra:

 • A vércukorszint, a vérnyomás és a koleszterinszint normál, a cukorbetegeknek számára ajánlott értékeken belül tartása.
 • Szemészeti szűrővizsgálatokon való megjelenés évente ajánlott minden 8-10 éve cukorbetegségben szenvedő páciens számára. Ezáltal a szemszövődmények időben észrevehetők és kezelhetők.

 

A cukorbetegség hatásai a szemre

A retina a szem hátulján található, annak legbelső rétege. Sejtjei a fényt elektromos jellé alakítják és az agy felé továbbítják, ami ezt az információt a látott képpé módosítja. Ez egy rendkívül energiaigényes folyamat, ezért az érhártya állandó vérellátást igényel, ami az ott található apró vérereknek köszönhető. A magas vércukorszint a következő három stádium folyamán károsítja ezeket a kis véredényeket:

 • 1. stádium: Kis kiboltosulások (mikroaneurizmák) jelennek meg az erek falán, melyek nyomán kisebb vérzés jelentkezhet. Habár ebben a stádiumban a látásproblémát még nem okoz, de a későbbi látásromlás kockázata emelkedik. Ez az állapot még nem kezelendő, de az állapot előrehaladása ellen lehet tenni (ld. lejjebb). Ezt a stádiumot hívják orvosi szaknyelven lappangó (háttér) retinopátiának.
 • 2. stádium: Az említett kiboltosulások száma és mérete nő, egyre több eret érint, ami egyre növekvő mennyiségű és gyakoriságú vérzésben nyilvánul meg. Ha ez az állapot kifejlődik Önnél, nagy esélye van a későbbiekben a látásromlás bekövetkeztére. Ennek megelőzése érdekében érdemes gyakrabban, 3-6 havonta szemfenék vizsgálatra járnia. Ez a stádium az ún. preproliferatív retinopátia.
 • 3. stádium: Az érkárosodások érújdonképződéshez, nagyobb vérzésekhez majd hegesedéshez vezethetnek. Ezen új vérerek szerkezete kóros, faluk gyenge, így még nagyobb mértékben hajlamosak vérzésre. A hegek, a vérzések és az új erek képződése látásromláshoz, esetenként retinaleváláshoz vezethet. Ekkor a látásvesztés esélye már nagy, ezért a még visszamaradt látás megőrzése érdekében orvosi beavatkozásokat igényel (ld. lejjebb). Ezt a stádiumot nevezik proliferatív retinopátiának (a proliferáció szó növekedést, burjánzást jelent). Ezen állapot kialakulását időben elvégzett lézerkezeléssel (fotokoagulációval) megállíthatjuk vagy lelassíthatjuk.
 • Diabéteszes makulopátia: Az éles látás helyén kialakuló ödéma (vagyis vizenyő), mely bármely stádiumban kialakulhat. Makulaödémában a kiserek fala elvékonyodik, és a vérsavó kiszivárog a szövetközti térbe. Mivel a makula az éles látás helye, ezért a sokáig fennálló vizenyő a látásélesség csökkenésével jár. Fennállása esetén is gyakoribb szűrés és szükség szerint kezelés ajánlott.

A betegség előrehaladása – korai stádiumban való észlelése esetén – életmódbeli, vagy egyéb módszerek (gyógyszerváltás, lézeres terápia) segítségével megelőzhető.

 

A diabéteszes retinopátia rizikófaktorai

Bárkinek, aki 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenved, megvan az esélye a betegség kialakulására. Ez a rizikó tovább növekszik az alábbiak esetén:

 • régóta fennálló dibetes mellitus
 • folyamatosan magas vércukorértékek
 • magas vérnyomás
 • magas koleszterinszint
 • terhesség

A diabéteszes retinopátia tünetei

Ez egy alattomos betegség, hiszen korai stádiumban általában semmilyen tünettel nem jár. Ezért fontos évente megjelenni szemészeti szűrővizsgálaton. Mihamarabb vegye fel a kapcsolatot háziorvosával vagy diabetológusával, ha következőket észleli:

 • fokozatos látásromlás
 • hirtelen látáromlás
 • szemfájdalom, pirosság
 • látászavarok: lebegő alakok a látótérben, homályos vagy foltos látás

A fenti tünetek jelentkezése esetén nem biztos, hogy Önnek diabéteszes retinopátiája van, de fontos azok mihamarabbi kivizsgálása. Ne várjon a következő, éves szűrés időpontjáig!

 

Szemészeti szűrés cukorbetegség esetén

Minden cukorbeteg számára évente ajánlott a szemészeti vizsgálat elvégzése. Ennek oka:

 • a diabéteszes retinopátia kezdetben nem okoz tüneteket
 • az állapot vaksághoz vezethet, ha nem veszik észre időben és a kezelés elmarad
 • a vizsgálat képes szűrni a szemben jelentkező elváltozásokat, mielőtt azok érintenék a látást
 • a károsodást időben észlelve, megfelelő kezeléssel a látásromlás megelőzhető vagy akár csökkenthető

A szűrés nagyjából egy 20-30 perces vizsgálatot jelent, melyet pupillatágító szemcsepp adását követően végezzük, és szemfenék vizsgálatból, a látásélesség meghatározásából és a szemnyomás méréséből áll. A pupillatágító hatása nem múlik el rögtön a vizsgálat után, nagyjából 2-6 órán át látási nehézségeket okoz, mely idő alatt gépkocsi nem vezethető!

 

A rizikó csökkentésének módjai

A diabéteszes retinopátia kialakulása, előrehaladása megelőzhető az alábbiak betartásával:

 • vércukor-, vérnyomás-, koleszterin értékek normál szinten tartása
 • a diabéteszgyógyszerek az orvos által előírt módon történő szedése
 • szemészeti szűrésen való megjelenés minden évben
 • látást érintő tünetek esetén mihamarabbi orvosi segítség kérése
 • normál testsúly és egészséges, kiegyensúlyozott diéta tartása, rendszeres testmozgás, a dohányzás elhagyása

 

A diabéteszes retinopátia kezelése

A retinopátia kezelése csak akkor szükséges, ha a szemészeti vizsgálat alkalmával jelentősebb eltérés mutatkozik, ami veszélyeztetheti az Ön látását. Korábbi stádiumok esetén a fenti tanácsok betartásával előzheti meg a bajt.

A fő kezelési módok előrehaladott diabéteszes retinopátia esetén:

 • Lézeres kezelés: célja a retinában újonnan nőtt, kóros kis erek elektrokoagulációja (tehát elégetése), miáltal a proliferatív retinopátia megállítható. A lézeres kezelés a makulopátia egyes esetein is segíteni tud.
 • Gyógyszeres injekciók a szembe: célja a súlyos makulopátia kezelése.
 • Az üvegtesti vérzés és a hegek műtéti eltávolítása a szemből (vitrektómia): kizárólag akkor javasolt, ha a retinopátia már annyira előrehaladott, hogy a lézeres műtét önmagában már nem alkalmas a kezelésre.

A lézeres terápia: Előrehaladott diabéteszes retinopátiában új, kisméretű vérerek nőnek a retina rétegébe. Ezek az erek nem fiziológiásak, faluk vékony és áteresztő, miáltal vérzésekhez vezetnek a szemfenékben, ami rontja a látást. A lézeres kezelés képes ezeket a kóros vérereket elektrokoaguláció által elégetni, elzárni. Így a vérzésforrást kiiktatja a szem hátsó rétegéből, miáltal a további látásromlás megelőzhető. A kezelés menete:

 • A páciens a beavatkozás előtt pupillatágító és érzéstelenítő szemcseppeket kap, illetve az orvos egy speciális kontaktlencsét helyez be, ami elősegíti a szemhéjak nyitvatartását. Az Ön feladata csupán annyi lesz, hogy igyekezzen egy meghatározott pontra fókuszálni.
 • A műtét általában 20-40 percet vesz igénybe és utána rövid időn belül otthonába távozhat, tehát az éjszakát már nem kell kórházban töltenie.
 • A beavatkozás általában fájdalommentes, esetleg enyhe, szúró érzést okozhat a lézer a szem bizonyos területeinek kezelése során.

Esetlegesen fellépő mellékhatások, melyek a beavatkozás utáni néhány órában jelentkezhetnek:

 • homályos látás: a műtét után nem vezethet autót, így érdemes megkérnie egy családtagját vagy barátját, hogy vigye haza, vagy a tömegközlekedést választani
 • fokozott fényérzékenység: napszemüveg viselése megoldhatja a problémát
 • fájdalom vagy kellemetlen érzés a szemben: fájdalomcsillapító tabletták segíthetnek

Mint minden beavatkozásnak, a lézeres szemműtétnek is lehetnek kockázatai:

 • csökkent éjszakai/szürkületi vagy perifériás látás: melynek eredményeképp az autóvezetés többé nem lehetséges
 • szemfenéki vérzés
 • bekúszó alakok a látótérben
 • a lézer által lefedett műtéti terület megjelenése a látótérben: legfeljebb néhány hónapig tart
 • egy kicsiny, de tartósan fennálló vakfolt a látótér centrumában

Ha a felsorolt tünetek bármelyikét észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához!

Intraokuláris (szemgolyót célzó) injekciók: A diabéteszes makulopátia egyes eseteiben alkalmazott eljárás, melynek lényege egy olyan anyag (anti-VEGF vagy szteroidok) bejuttatása, amely megakadályozza a további kóros érnövekedést. Általa a jelenlegi látás megőrizhető, egyes esetekben javítható. Az anti-VEGF injekció mellékhatásai: szemirritáció, vérzés, viszkető, száraz vagy könnyező szemek, idegentestérzés a szemben. Ritka esetben vérrögképződés, ami szívinfarktushoz, agyi infarktuskoz vezethet. A szteroid injekció mellékhatása a szembelnyomás növekedése lehet.

Szemműtét (vitreoretinális műtét): A diabéteszes retinopátia legsúlyosabb esetei már nem kezelhetők csupán lézeres módszerrel. Tehát ha a hegek mérete és száma nagy, kiterjedt vérzések történtek a retinában, vagy retinaleválás következett be, a vitreoretinális műtét elvégzésére kényszerülünk a további látásromlás megelőzése érdekében. A műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban történik, így nem fájdalmas a páciens számára. Néhány napig egy speciális kötés viselése szükséges és homályos látás jelentkezik, amik megnehezíthetik a mindennapi teendőket. A műtét kockázatai a későbbiekben: szürkehályog, további vérzés a szemben, retinaleválás, könnyezés, szemfertőzés.

 

Amennyiben szeretne részt venni szemészeti vagy diabetológiai szakorvosi vizsgálaton, foglaljon időpontot!

Olvasson többet a diabéteszről az alábbi linkeken:

1-es típusú cukorbetegség

2-es típusú cukorbetegség

Terhességi cukorbetegség

Diagnózis

Szövődmények

Utánkövetés